Вірусний гепатит А

Вірусний гепати А – актуальна проблема сьогодення. В Україні спостерігається різке підвищення показників захворюваності на цю інфекцію.

Вірус гепатиту А досить стійкий у довкіллі: гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.

Шляхи інфікування через вживання забрудненої води або їжі, недотримання особистої гігієни; у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї; близькі контакти із хворою людиною.

Період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів зазвичай триває 14–28 днів. Найбільш розповсюджені симптоми захворювання: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея (пронос); блювота; неприємні відчуття в животі; важкість у правому підребер’ї; потемніння сечі (до кольору пива); жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Основні методи профілактики такі:

  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  • Пийте лише кип’ячену воду.
  • Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  • Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *